ERMENEK YEMEKLERİ 24 Mayıs 2020, 23:48
Ermenek Yemekleri :
Arabaşı, Yöremize özgü özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez çorbasıdır.
Malzemeler: 1 adet tavuk, 1 talı kaşığı kırmızı biber ve domates salçası karışık, 3 tatlı kaşığı un, 1-2 kaşık sıvı yağ, tuz, limon suyu, bolca acı biber.
Yapılışı: Tavuğu temizleyip tütsüledikden sonra yıkayın, sonra düdüklünüze tavuğunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun. Bence 20-25 dakika normal ateşte pişirilmeli. Ayrı bir tavanın içinde 3 tatlı kaşığı ununuzu kokusu gidene kadar biraz kavurun ve soğuduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kıvamında açın.Çorbayı yapacağınız tencerenize yağı ilave edin ve salçayı biraz kavurun bu aşamada bolca acıbiber ilave edin. Sonrasında üzerine 4-5 su bardağı tavuğun suyundan ilave edin. Kaynamaya başlayınca suyla incelttiğiniz ununuzu azar azar çorbanızın içine ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın. Bu arada tuzu az ise tuz ilavesi yapın. Ocaktan indireceğinizde içine limon suyu ekleyin.
Batırma, Ermenek bölgesine ait bir yemektir ve daha çok yazın tüketilir. Yapılış ve damak tadına göre Cevizli, Etli ve Deli Batırık olarak sınıflandırılabilir. Delisinin farkı ceviz veya benzerlerinin olmamasıdır. Etlisi ise daha çok Ermenek’te yapılır bir nevi sulandırılmış çiğ köfte gibidir.
Malzemeler: Kişi başına bir çay bardağı ince bulgur(düğürcük), Yeteri kadar olgun domates, bir baş büyük soğan, 2-3 adet yeşil biber, yarım veya bir demet maydonoz, bir dal fesleğen (fazlası acı tad verir), bir su bardağı dövülmüş iç ceviz (fıstık, susam veya kendir de kullanılabilir), tuz, yeterli miktarda 1.5-2 lt su.
Yapılışı: Domatesler soyulur ince ince doğranır veya rendelenir. Soğan , maydonoz, fesleğen ve biber çok ince bir şekilde doğranır ve ince bulgur yani düğürcükle bunlar tuz ilave edilerek yoğrulur. Düğürcük biraz yumuşayınca ceviz içi ilave edilerek biraz daha yoğrulur.İstenirse su katmadan biraz sıkma ayrılır (sıkma:Çiğ köfteden biraz büyükçe parçalar) daha sonra buna su ilave edilerek sulandırılır ve karıştırılır. Yanında maydonoz, marul, kıvırcık, tere, roka, domates ,salatalık, yeşil biber, taze veya kuru soğan, lahana veya asma yaprağının haşlanmışı ile servis yapılır.
Deli Börek, Ermenek çevresinde yapılan bir çeşit börektir.
Malzemeler: 5-6 tane patates, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz, Alabildiği kadar un
İÇi için: 250 gr kıyma, 1 baş kuru soğan, Maydonoz,Tuz, Karabiber, Pulbiber
Yapılışı: Patatesler haşlanır.Sıcakken ezilir.Ardından patateslerin üzerine tüm malzemeler ilave edilir.Hamur ikiye ayrılır.Daha sonra tepsi iyice yağlanır.Tepsiye göre büyüklükte hamur açılır.Tepsiye koyulur.Üzeri için kıyma ve kuru soğan sıvıyağ ile birlikte kavrulur diğer baharatlar ve ince kıyılmış maydonoz ilave edilir.Tepsideki açılmış hamurun üzerine bu harç dökülür.Her tarafına güzelce yayılır.Hamurun diğer parçası da açılıp kıymalı harcın üzerine koyulur.Sıvıyağ ile hamur iyice yağlanır.Börek kare kare kesilir.Fırına verilir.Üzeri kızarana kadar pişirilir.
Ermenek Dolması, Ermenek ilçesinde yaygındır
Malzemeler: Domates 3 orta boy, Yeşil biber 1 orta boy, Patlıcan 1 küçük boy, Maydanoz 1/2 demet, Reyhan (taze) 3-4 dal, Soğan 1 küçük boy, Kıyma (orta yağlı) 1+1/4 su bardağı,Pilavlık Bulgur 3/4 su bardağı, Tereyağı (erimiş) 4 yemek kaşığı, Tuz 2 tatlı kaşığı, Su 2 su bardağı
Yapılışı: Sebzeler yıkanır ve ayıklanır. Domateslerin kabuğu soyulur, soğan soyulur ve yıkanır.Soğan,biber ve domatesler küçük küçük doğranır. Maydanoz ve reyhan ince ince kıyılır. Kıyma, bulgur, soğan, domates, biber, yağ, tuz, maydanoz ve reyhan iyice karıştırılır. Tencereye 2 su bardağı su konur ve kaynamaya bırakılır.
Kaygana, Yöremize özgü bir yemektir.
Malzemeler: 4 adet yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 yemek kaşığı yoğurt, çok az tuz, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz.
Şerbeti için: 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su veya pekmez-bal.
Yapılışı: Büyükçe bir kaseye yumurta kırılır. Yoğurt ilave edilir. Nişasta ve un ilave edilerek iyice çırpılır. Bir su bardağı sıvı yağ büyükçe bir tavada ısıtılır. Isıtılmış tavaya çırpmış olduğumuz karışım dökülür. Alt üst çevrilerek pişirilir. Piştikten sonra küçük bir tepsiye alınır. Daha önceden hazırlanan şekerli şerbet ikisi de ılık olacak şekilde dökülür. Üzerine ceviz serpilip servise hazır olur.
Kıvırma Tatlısı, Yöremize özgü bir tatlı çeşididir.
Malzemeler: 2 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay barağı süt, 1,5 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karbonat, az tuz, yarım çay bardağı sirke, aldığı kadar un açmak için: nişasta içi için: ceviz içi isteğe göre üzeri için: 1 su bardağı sıvı yağ, 1 paket margarin şerbeti için 3,5 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, yarım limon
Yapılışı: Yumurta ve diğer malzemeler bir kaba alınır ve karıştırılır yavaş yavaş unu eklenir ve çok yumuşak bir hamur yapılıp en az bir saat bekletilir (Daha güzel açılıyor). Üzerine ıslak temiz bez serilir, hamuru muhafaza eder, sonra mandalina kadar bezeler yapılır. ve bir kaba bol nişasta konur, bezeler içine bırakılır. Bol nişastayla açılmaya başlanır. İncecik açıldığı anda bir ucu diğer uca doğru atılıp yuvarlak açılan hamur yarım daire şekline getirilir ve cevizi serpilir. Sonra oklavaya sarılıp iki elinizle büzülüp oklava hemen içinden çıkarılır ve kesilip tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar bu işlem yapılır ve en son tavaya sıvı yağ bırakılır. Biraz ısınınca üzerine margarin bırakılır. İyice fokur fokur eriyip kaynayana kadar ısıtılır. Bir kaşıkla küçücük kıvrımın üzerine dökülür ve cızzzzz diye ses çıkarıyorsa yağ kaşıkla kıvrımların üzerine sırayla dökülür. Bu arada yağı altını kapatmayın yarıma kısın ve dibine yanıklar çöker onları almayın. Sonra fırına sürüp pişirin fırında pişerken 3,5 bardak şekere 3 bardak su ilave edip tencerede kaynatın (kaynatın derken fokur fokur değil hafif boncuklar çıkınca ben kapatıyorum ve iki damla limon sıkıyorum. Sonra şerbet ılık tatlı soğuk olarak dökünüz yoksa hamur olur kıtırlığı kalmaz.
Saç Böreği, Yöremize özgü bir börek çeşididir.
Malzemeler: 4 su bardağı un, 1,5 bardak su, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 kg. ıspanak (ayıklanmış, yıkanmış, incecik kıyılmış), 1 iri baş kuru soğan, 1 çay bardağı ovalanmış beyaz peynir ya da lor, 1 kahve fincanı sıvı yağ, tuz karabiber ve kırmızıbiber.
Yapılışı: Unu tepsiye dökün, ortasını açıp, suyu ve tuzu ilave edin. İyice yoğurup güzel bir hamur yapın ve bir kenara ayırın, üstünü temiz bir bezle örtün ve 20 dk. bekletin. Ispanakları ince ince kıyalım içine peynirimizi, incecik kıydığımız soğanı, yağını, tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştıralım. Malzemeyi hazırladıktan sonra hamuru pişirme işlemine geçebilirsiniz. Hamurdan biraz büyük parçalar alıp oklava ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Malzemeyi yarısına koyup diğer yarısını üzerine kapatın, kenarlarını bastırın. Teflon tavada altını üstüne kızartarak pişirin. Ocaktan (veya sactan) alınca üstüne fırça ile tereyağı sürüp servis yapın.
Su Böreği, Türkiye'nin neredeyse heryerinde yapılan bu börek Ermenek'de de yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Ermenek ve Çevresinde su böreği iki şekilde olur.Biri peynirli diğeri kavurma olur ve özellikle tepside odun ateşinin üstünde pişirilir.
Malzemeler: 500 gr un, 4 yumurta, 300 gr tam yağlı beyaz peynir veya kavurma, 1 demet dereotu, 1 demet maydanoz, 150 gr tereyağ, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı yoğurt
Yapılışı: Unu, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, yoğurt ve 50 ml su ekleyip karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 12 parçaya bölüp parçaları unlanmış bir zemine yerleştirin. Üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin. Peyniri bir çatalla ezin. Dereotu ve maydanozu ince ince kıyın ve peynire ilave edip karıştırın. Fırına dayanıklı yuvarlak bir kabı yağlayın. Unlanmış bir zeminde 12 hamur parçasından birini kaptan biraz daha büyük açıp kabın içine yerleştirin. Büyük tencerede 1 çorba kaşığı tuz ve zeytinyağı ekleyerek su kaynatın. 10 açılmış hamuru suyun içinde ikişer dakika haşlayın. Kalan hamuru haşlamayın. Haşlanan hamurları soğuk su dolu kasede durulayın ve süzün. Sarkan kenarları içe doğru katlayın ve en üste haşlanmayan hamur parçasını kapatın. fırına verin. 30-35 dakika kadar pişirilir.
Tahranabaşı, yağlı kıyma veya patates ile yapılır.
Malzemeler: Patates veya yağlı çekilmiş kıyma, ince bulgur (düğürcük), kekik, feslikan, maydanoz, sıvı yağ, acı veya tatlı biber, tuz, su, eğer patatesli olursa bir miktarda kavurma
Yapılışı: Rendelenmiş soğan yağda bir miktar kavrulur. Kıyma veya patates ve ince bulgur diğer malzemelerle bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulur. Daha sonra avuç içinde 7-8 cm büyüklüğünde küçük parmak kalınlığında dairesel şekiller verilir. Sonra sac, tava veya kömür üzerinde ızgarada kızarıncaya kadar pişirilir.